Ο Γιάννης Τσορτέκης ανεβάζει μια παράσταση βασισμένη στο επιπλέον κεφάλαιο των «Δαιμονισμένων», το οποίο δε δημοσιεύθηκε ποτέ λόγω της λογοκρισίας που υπέστη από τον εκδότη του. 

Γιάννης Τσορτέκης: Μια ειδική κατηγορία στο θέατρό μας από μόνος του. Ανένταχτος στις ήδη γνωστές κι εντελώς αταξινόμητος. Έβαλε πλώρη για Ντοστογιέφσκι. Τους «Δαίμονες» (Δαιμονισμένοι έχουν επικρατήσει να τιτλοφορούνται). «Στον Τύχωνα / У Тихона» ονομάζεται το τελευταίο κεφάλαιο του μυθιστορήματος-ογκόλιθου, που δεν δημοσιεύθηκε ποτέ λόγω λογοκρισίας (από τον εκδότη του!). Είναι και ο τίτλος της παράστασης που ετοιμάζει και θα ζωντανεύει τη σκηνή που ο «δαιμονισμένος» Σταβρόγκιν αναζητά τη λύτρωση δίπλα στο μοναχό Τύχωνα. Η δραματουργική επεξεργασία και σκηνοθεσία είναι του ίδιου του Γ.Τσορτέκη, που θα μοιράζεται τη σκηνή του διαρκώς ανερχόμενου Βρυσακίου (από τις 27 του μήνα) με την Ελευθερία Ρουσάκη και τον Σπύρο Τσίκνα. Έχει μεγάλο ενδιαφέρον να δούμε πώς διαχειρίζεται το ίδιο υλικό, μετά τα «κλασικά εικονογραφημένα» του Πέτερ Στάιν και την πραγματικά «δύσκολη» παράσταση της Μάγιας Λυμπεροπούλου. Η είσοδος θα είναι ελεύθερη.

“ΣΤΟΝ ΤΥΧΩΝΑ”/ “У ТИХОНА” ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΤΣΟΡΤΕΚΗ
4 -26 Μαΐου 2012 | Βρυσάκι, Χώρος Τέχνης και Δράσης
Βασισμένο στο μυθιστόρημα του Ντοστογιέφσκι “Δαίμονες”
Οι “Δαίμονες” του Ντοστογιέφσκι, όπως είναι ο πρωτότυπος τίτλος του έργου “Δαιμονισμένοι”, αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα σημεία της παγκόσμιας λογοτεχνίας.
Μετά το τελευταίο κεφάλαιο του μυθιστορήματος, ο Ντοστογιέφσκι γράφει ένα επιπλέον κεφάλαιο [που δε δημοσιεύθηκε ποτέ λόγω της λογοκρισίας που υπέστη από τον εκδότη του], στο οποίο τοποθετεί τον Σταβρόγκιν, ένα από τα πλέον σημαντικά dramatis personae της λογοτεχνίας του, να κινείται από ανάγκη, να αναζητά τη λύτρωση, να οδηγείται σε μιαν απρόβλεπτη συνάντηση με το μοναχό Τύχωνα.
Στο κεφάλαιο αυτό είχε δώσει τον τίτλο “Στον Τύχωνα” / “У Тихона”.
Συντελεστές:
Μετάφραση από τα ρωσικά: Νίκος Αδαμίδης, Δαυίδ Μαλτέζε, Γιάννης Τσορτέκης
Δραματουργική επεξεργασία / Σκηνοθεσία: Γιάννης Τσορτέκης
Εικαστική εγκατάσταση: Παναγιώτης Κουλουράς
Μουσική σύνθεση: Σταύρος Γασπαράτος
Σχεδιασμός φωτισμών: Σάκης Μπιρμπίλης
Βοηθός σκηνοθέτη: Άννα Τσαπάρα
Τεχνική υποστήριξη: Παναγιώτης Φουρτούνης
Παίζουν:
Ελευθερία Ρουσάκη, Σπύρος Τσίκνας, Γιάννης Τσορτέκης.
Διάρκεια: 50 λεπτά
Βρυσάκι, Χώρος Τέχνης και Δράσης

Διεύθυνση: Βρυσακίου 17 Τηλέφωνο:             210 3210179
Παρασκευή: 23:00
Σάββατο: 23:00
Εισιτήρια
Είσοδος ελεύθερη

http://www.scribd.com/doc/30397511/%CE%97-%CE%95%CE%9E%CE%9F%CE%9C%CE%9F%CE%9B%CE%9F%CE%93%CE%97%CE%A3%CE%97-%CE%A4%CE%9F%CE%A5-%CE%A3%CE%A4%CE%91%CE%A5%CE%A1%CE%9F%CE%93%CE%9A%CE%99%CE%9D

Advertisements